Thirrje për pjesëmarrje në #WikiGap Albania Workshop

Së bashku mund të ngushtojmë hendekun gjinor në internet!

Wikipedia është enciklopedia më e madhe online në botë. Përmbajtja e saj krijohet e gjitha vullnetarisht dhe ka potencialin t’i japë ngjyra këndvështrimit tonë për botën.

Si në gjithë shoqërinë edhe në Wikipedia ka një pabarazi të madhe gjinore. Informacioni mbi gratë dhe vajzat në Wikipedia është katër herë më i vogël se informacioni mbi burrat dhe djemtë. Në Wikipedian shqiptare hendeku gjinor është edhe më i madh. Vetëm 15% e 9,271 biografive të publikuara në shqip i përkasin grave dhe vajzave. Kjo do të thotë se informacioni rreth burrave është gjashtë herë më i madh.

Ne duam ta ndryshojmë këtë!

Në ditën Ndërkombëtare të Gruas, 8 Mars 2018, Ambasada Suedeze në Shqipëri, në bashkëpunim me portalin për të drejtat e njeriut Historia Ime dhe ndihmën e user grupit shqiptar të Wikipedianëve (Wikimedians of Albanian Language) organizojnë serinë e parë të #WikiGap editathon mbi gratë shqiptare në Wikipedia. Ky aktivitet do të zhvillohet njëkohësisht në 3 qytete: Tiranë, Fier dhe Shkodër.

Nëse ndodhesh në një nga qytetet (Tiranë, Fier dhe Shkodër) dhe ke dëshirë t’i bashkohesh nismës për të kontribuar në Wikipedia për gratë shqiptare në art, aktivizëm, shkencë dhe biznes, të ftojmë të regjistrohesh këtu brenda datës 3 Mars 2018. Numri është i limituar deri në 10 pjesëmarrës për secilin qytet. Pjesëmarrësit do të konfirmohen brenda datës 4 Mars.

Kush mund të marrë pjesë: Të gjithë të rinjtë e interesuar, studentët dhe aktivistët e rinj që duan të kontribuojnë në ngushtimin e hendekut gjinor në internet dhe forcimit të figurës së gruas në enciklopedinë online – Wikipedia. Inkurajojmë pjesëmarrjen e vajzave, të rinjve nga zonat rurale, të rinjtë me aftësi ndryshe, të rinjtë LGBTI, Rom & Egjiptian etj.

*Ky editathon do të zhvillohet në gjuhën shqipe.

Data e eventit: 8 Mars 2018
Ora: 13:00 – 17:00
Tiranë – Ambasada e Suedisë në Shqipëri
Fier – Qendra Rinore “Epoka e Re”
Shkodër – Organizata “Intelektualët e Rinj, Shpresë”

Kontakt: historiaime.com@gmail.com

Leave a Comment