Informacion mbi studimet në Finlandë, Norvegji dhe Gjermani

Në shumë vende të botës, një prind mesatar nuk mund të përballojë pagesat e shkollimit të fëmijëve të tij, ndërsa në disa vende të tjera, numri i studentëve është shumë më i madh se numri i universiteteve dhe kolegjeve në dispozicion.

Megjithatë, lajmi i mirë është se ka mijëra universitete dhe kolegje në pjesë të ndryshme të botës ku tani mund të studiohet falas.

Artikulli vijues ju ofron informacione për:

Universitetet e lira të arsimit në Finlandë, Norvegji dhe Gjermani;
Koston e vlerësuar të jetesës në ato vende;
Si të aplikoni në këto universitete;
Pse shkollimi është i lirë në këto vende.
Shkollimi/Universitetet e lira në Finlandë:

Finlanda ndodhet në Evropën veriore midis Suedisë dhe Rusisë. Helsinki është kryeqyteti i Finlandës dhe është qyteti më i madh në vend. Finish është gjuha amtare në Finlandë, por rreth pesë përqind e popullsisë flet suedisht. Anglishtja është folur gjerësisht në Finlandë.

Në Finlandë, arsimi financohet nga qeveria. Studentët e regjistruar në studime të rregullta nuk paguajnë asnjë tarifë për shkollim, me disa përjashtime. Nëse jeni regjistruar si student i BE / SEE në programet e nivelit bachelor ose doktorature, institucioni i arsimit të lartë nuk do t’ju ngarkojë pagesat e shkollimit. Megjithatë, studentët në të dy universitetet dhe në politeistët duhet të paguajnë për librat dhe materialet e tjera, plus akomodimin e tyre dhe shpenzimet e jetesës.

Kostoja e studimit në Finlandë:

Në përgjithësi, kostoja e jetesës në Finlandë në tërësi vlerësohet në 600 euro në muaj, megjithëse kjo varet shumë nga zakonet individuale të shpenzimeve.

Si të aplikoni:

Hapi 1: vizitoni http://www.universityadmissions.fi/ klikoni mbi FuniMa. Kjo ndodhet në cepin e sipërm të djathtë të faqes.
Hapi 2: në faqen tjetër, kliko Regjistrohu
Hapi 3: plotësoni formularin online të aplikimit dhe klikoni në Regjistrohu
Hapi 4: kontrolloni e-mailin tuaj dhe klikoni në lidhjen e verifikimit të dërguar tek ju
Hapi 5: identifikohuni tani me e-mailin dhe fjalëkalimin tuaj

Mësimet falas në Norvegji:
Universitetet shtetërore norvegjeze dhe kolegjet e universiteteve shtetërore zakonisht nuk kërkojnë tarifa për shkollim për studentët ndërkombëtarë. Megjithatë, studentët do të duhet të paguajnë një tarifë semestër prej $ 50-100.
Kjo është e zbatueshme për të gjitha nivelet, duke përfshirë studimet universitare, master dhe programe PhD. Vini re se disa universitete shtetërore dhe disa kolegje universitare shtetërore mund të kenë tarifa për shkollim për disa programe të specializuara. Në mënyrë tipike, këto janë programe të nivelit Master.
Shumica e institucioneve private vendosin tarifat e shkollimit për të gjitha programet dhe kurset e tyre. Megjithatë, tarifat zakonisht janë dukshëm më të ulëta se ato në shumicën e vendeve të tjera. Gjithashtu, studentët e huaj nuk paguajnë tarifa më të larta të shkollimit sesa studentët norvegjezë.

Kostoja e studimit në Norvegji:

Ju duhet të merrni parasysh se shpenzimet e jetesës në Norvegji janë më të larta se në shumë vende të tjera. Shpenzimet e jetesës do të arrinin në 89,000 NOK ($ 15,000) në vit.

Si të aplikoni:
Ju mund të aplikoni drejtpërdrejt në çdo universitet të zgjedhur prej jush.

Universitetet falas në Gjermani
Për shumë vite, institucionet e larta të arsimit në Gjermani zakonisht nuk kërkojnë ndonjë tarifë për shkollim për studimet universitare. Por, pasi numërimi kushtetues i Gjermanisë hoqi ndalimin e taksave për shkollim në janar të vitit 2005, një numër shtetesh federale tani aplikojnë tarifa për shkollim për studentët universitar dhe pasuniversitar.
Tarifat e shkollimit për programet universitare:

Kostoja e studimit në Gjermani:
Mesatarisht, studentët gjermanë shpenzojnë rreth 500 – 800 euro në muaj.

Për më shumë informacion klikoni këtu

Leave a Comment