Disa mënyra efikase si të merni vendimet e duhura

Të gjithë ne jemi të detyruar të marrim vendime çdo ditë. Disa vendime janë të drejtpërdrejta e të thjeshta, si për shembull: Është reportazhi gati për t’ia dërguar shefit tani? Disa të tjera janë më të ndërlikuara, për shembull: Kush nga këta kandidatë do ta fitojë vendin e punës?

Ky është një udhëzues i dobishëm për të peshuar mundësitë tuaja.

1. Identifikimi i qëllimit tuaj.
Siç shpjegon David Welch, PhD, profesor i shkencave politike në Universitetin e Waterloo në Ontario dhe autor i vendimeve Arti i Vendimmarrje efektive, shpjegon: “Njerëzit të cilët nuk janë vetë-reflektive do të përfundojnë duke e bërë vendime të këqija sepse ata nuk e dinë në të vërtetë se çfarë duan në vendin e parë. ” Para se të kaloni në punë, pyesni veten: A me të vërtetë dua një karrierë të ndryshme? Apo Unë dua vetëm një shef tjetër? Mos merrni një vendim të bazuar në problemin e gabuar.

2. Eliminoni zgjedhjet, duke vendosur standarde.
Nëse ju jeni duke u përpjekur për të blerë një aparat fotografik dixhital, listoni karakteristikat faktike pse do ta përdorni. Çdo kamera që i ka ato për këtë arsye është mjaft e mirë për ju.

3. Mos u shqetësoni për gjetjen e “më të mirë.”
Si ju ndjeheni mirë në lidhje me vendimet tuaja është zakonisht më e rëndësishme se sa të mira janë vendimet objektivisht.

4. Të jeni i vetëdijshëm për paragjykimet.
Paragjykimet mund të bëjnë njerëz të zgjuar të marrin vendime memece.

5. Mundohuni të mos nxitoni.
Njerëzit kanë tendencë për të bërë zgjedhje më të varfra, kur ata janë në një humor të keq apo nën stres. Kur përballeni me një vendim kompleks, përdorin trurin tuaj të ndërgjegjshëm për të mbledhur informacionin që ju duhet, dhe pastaj marrni një pushim. Shkoni për një shëtitje. Kaloni një gjysmë orë duke medituar . Merrni një sy gjumë. Ideja është që ti jepni mendjes tuaj të pandërgjegjshme disa kohë për të bërë punën e saj. Vendimi që ju bëni më pas ka më shumë gjasa të jetë i drejtë (ose të paktëni pranueshme).

6. Nuk duhet t’ju bëjnë “ujë në djersë” gjëra të vogla.
Kur është e mundur, eliminoni nevojën për vendimet me vendosjen e rregullave për veten tuaj. Shkoni në yoga çdo fundjavë. Mos pini më shumë se dy gota verë.

7. Bëni një analizë postgame.
Pas çdo vendim që ju bëni, pyesni veten se si jeni ndjerë më pas dhe çfarë lidhje mund të ketë me përvojën që ju mund të aplikoni në të ardhmen

Burimi i informacionit 7 Steps to Making Better Decisions

Leave a Comment